Den teknologiske utviklingens innflytelse


I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg et av temaene vi gikk gjennom i første uken, Teknologisk utvikling. Jeg valgte dette temaet fordi jeg ble fascinert over Arne Krokans interessante fremstilling i forelesningen. Arne Krokan er foreleseren vår i digital markedsføring.

Vi lever i en tid hvor teknologi har blitt såpass integrert i samfunnet vårt, at majoriteten av oss er avhengig av dette daglig for å kunne gjøre daglige gjøremål komplikasjonsfritt. Nå for tiden er man til og med kun et tastetrykk unna å for eksempel bestille en legetime, kjøpe reisebilletter og diverse. Teknologiens utvikling og evolusjon har både negative og positive sider, som for eksempel smarttelefoner, jobbsituasjon og sosial isolasjon. 

Fordeler og ulemper

Når det er snakk om teknologisk utvikling, tenker de fleste av oss på smarttelefoner og datamaskin. Takket være de teknologiske utviklingene som har pågått i de siste tiåra, kan vi jobbe hvor som helst i verden. Her har teknologien iverksatt tiltak for å dekke det menneskelige behovet for å være trygg på den informasjonen en har. Smarttelefonen som vi har med oss hvor enn vi befinner oss, og bærbare datamaskiner som mange bruker i daglig basis. Vi har tilgang til all den informasjon vi skulle trengt til enhver tidspunkt.

På en annen side påvirker denne utviklingen jobbsituasjonen vi har i samfunnet. Det er flere jobber som blir tatt over av datamaskiner og roboter. Denne utviklingen har gjort mange skeptiske, og fått mange til å tenke på hvor i arbeids-hierarkiet de tilhører.

Her er en liste over jobber som har større sannsynlighet til å bli overført til å bli automatisert i følge (Haugdal, 2019):

 • Tjenester innen overnatting
 • Transport og lagerarbeid
 • Jordbruk
 • Finans og forsikring  
 • Gruvearbeid

Likevel kan vi se på dette som en positivt utvikling. Vi kan være enig i at roboter kan gi de samme resultatene som mennesker, og i noen tilfeller kan en robot gjøre jobben til 5 personer. Dette kan gi mindre sannsynlighet til avvik i arbeidet ved hjelp av for eksempel algoritmer som styres automatisk. Dermed kan vi begynne og fokusere på ting som er viktigere for oss og bruke arbeidskraften vår mer effektivt.

Samtidig har utviklingen av teknologi skapt noe som vi kan kalle sosial isolasjon. Sosial isolasjonen øker på grunn av digitalisering. Mange unge bruker flere timer daglig på å surfe på nettet, spille, se på film og diverse. Dette kan få dem til å se bort fra virkeligheten og kan medfører depresjon og ensomhet som mange sliter med. #Meg 😉

Til konklusjon, kommer utviklingen av teknologi med både fordeler og ulemper. Men, jeg mener at vi burde fokusere på denne utviklingen på en positiv måte. Teknologi har gjort hverdagene våre mye lettere. Situasjonen vi er i med Covid-19 pandemien, er et godt eksempel på hvorfor denne utviklingen har vært bra. Selv om vi har vært usosiale i virkeligheten, har mange klart å fremdeles opprettholde god kontakt med sine nære og kjære. Videre får vi håpe på en koronafri hverdag og en mer fascinerende utvikling av teknologien for å dekke menneskelige behov. 

Litteraturliste: 

10 fordeler og ulemper ved teknologi. (u.å.). Thpanorama. https://no.thpanorama.com/articles/tecnologa/10-ventajas-y-desventajas-de-la-tecnologa.html 

Haugdal, A. T. (2019). Sjekk listen: Disse jobbene vil forsvinne i fremtiden. Nettavisen Økonomi. https://www.nettavisen.no/okonomi/sjekk-listen-disse-jobbene-vil-forsvinne-i-fremtiden/s/12-95-3423684549


Krokan, A. (2021). Arne Krokan. https://www.krokan.com/arne/


Ett svar til “Den teknologiske utviklingens innflytelse”

 1. Hei igjen, Diyar!

  Du skriver fint og innlegget har god struktur. Det er bra at du har med fordeler og ulemper, samt en punktliste som understreker teknologiens utvikling. Veldig fint at du har inkludert en konklusjon – bra jobbet!

  Et tips til senere innlegg å være tenke kreativt, hvordan kan du skille deg ut og vekke interesse? Kanskje lage innlegget som en video? Her er det bare kreativiteten som setter grensen!

  Jeg ser frem til neste innlegg om kunstig intelligens!

  Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.