Kunstig intelligens i det sosiale samfunnet


I dette innlegget skal jeg forklare hva kunstig intelligens er, og videre drøfte noen av de sosiale konsekvensene det medfører. Her skal jeg også bruke elbiler som referanse.

Hva er Kunstig Intelligens?  

Kunstig intelligens (AI – artificial intelligence),  er utviklingen i datasystemer som hjelper oss med å gjennomføre de utfordringene som vi møter på i hverdagen. Mobiltelefoner, bil og til med en vannkoker kan være noen eksempler på kunstig intelligens. En bedre forklaring på kunstig intelligens kan for eksempel være; hvis en oppfinnelse i form av en maskin kan hjelpe deg med å gjennomføre dine daglige ærender, har denne maskinen kunstig intelligens.

Personlig mener jeg at kunstig intelligens er en positivt ting. Grunnen til dette er fordi maskiner gjør at hverdagen kan gå mer effektivt, og vi kan løse problemene våre lettere. Da har vi også mer tid til å være produktiv og til å bruke på familie og venner.

På en annen side har flere aktører for eksempel begynt å produsere el-biler. Dette er noe som mange har ventet på og gledet seg til. Ikke så lenge etter, merket folk en del utfordringer rundt disse bilene. For eksempel da Tesla kom ut for første gang, hadde folk problemer med å åpne bilen sin. Grunnen til dette var fordi at dørhåndtaket hadde fryst, eller rekkevidden ble mindre på veldig kort tid. I tillegg har flere vært i ulykke fordi de hadde bilen sin på autopilot. Det er dermed mange som er skeptiske til el-bil brukere som kjører med autopilot, spesielt etter at de har hørt slike nyheter. I tillegg legger man til for mye tillit i maskinene, og gir fra seg kontrollen. Dette gjør mange i samfunnet skeptiske til slik kunstig intelligens, ettersom dette påvirker menneskets autonomi.

Tiltross til dette så er det også noen positive sider ved Tesla. For eksempel har den nye Tesla Model S en rekkevidde på 652km. Dette betyr at du kan ta deg lengre turer uten å betale hyppigere for drivstoff som nå koster 20kr, og du behøver heller ikke å betale like mye bompenger som andre med diesel eller bensin bil. Tesla fokuserer veldig mye på å være klimavennlig, noe som mange har begynt å sette veldig mye fokus på. Disse ulike godene er noe som er tiltrekkende for brukerne, ved at den gir sosiale konsekvenser som for eksempel mindre hjerte- og karsykdommer. I følge (Kaste, 2020) har diesel-partikler fra biler spesielt i byene forårsaket luftforurensning, som har ledet videre til hjerte- og karsykdommer. Dette kan også være et problem for mennesker med astma. Derfor har elbiler i byene spesielt god påvirkning for det sosiale samfunnet.

Til konklusjon vil det være mange meninger rundt kunstig intelligens og hvorvidt vi burde sette vår tillit til dette. Den effektive kunstige intelligensen har vist både fordeler i form av mindre utslipp og mer tid til produktivitet, men også noen ulemper som ulykker og mindre kontroll. Ønsker du å lese mer på dette interessante teamet, kan du sjekke ut Arne sin blogg; Trenger-vi-a-fylle-ut-reiseregninger .

Kilder:

(Rune Korsvoll. (2019). Tesla i autopilot krasjet i politibil – og fortsatte ferden. https://dinside.dagbladet.no/motor/tesla-pa-autopilot-krasjet-i-politibil—og-fortsatte-ferden/71937865 )

(Anders Moen Kaste. (2020). Elbilen kan spre myndighetene for enorme summer. https://forskning.no/bil-og-trafikk-forurensning-helse/elbilen-kan-spare-myndigheter-for-enorme-summer-ifolge-forskere/1731567  )


3 svar til “Kunstig intelligens i det sosiale samfunnet”

  1. Hei igjen,

    Et spennende innlegg, Diyar! Det er interessant hvor kunstig intelligens påvirker samfunnet og oss mennesker. Innlegget har fin struktur og dine personlige meninger forsterker innlegget.

    Som skrevet i forrige kommentar, hadde det vært mulig å være mer kreativ rundt innleggets overskrift? I tillegg vil jeg anbefale deg å lese igjennom en gang til før du publiserer for å luke ut småfeil og forbedre setningsoppbygging.

    Lykke til videre!

    Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.