Verdens første 3D-printede hjerte


Hi guys, welcome back to my blog, xoxo, idag skal vi snakke om 3D-printing. Jeg skal forklare 3D-Printerens funksjon og bruksmåter. Videre skal jeg ta for meg noen fordeler og ulemper med 3D-printer.

Hva 3D-printer er og hvordan opererer den ? 

3D-printing er en slags produksjonsmetode for å lage objekter av ulike materiale. 3D-printer kan lage modeller som ligner på den faktiske prototypen både i utseende og funksjon. Hadde vært litt morsomt å printe ny versjon av seg selv for å være ærlig. Det finnes mange forskjellige typer 3D-Printer, og alle har sine begrensninger på ting de kan printe. For å 3D-printe noe må du velge en gjenstand, materiale og strl ( dette gjelder ikke alle 3D-Printer’e ). En 3D-Printer skriver ut gjenstander som du har valgt og setter dem sammen i flere forskjellige lag.

Maskinen varmer opp det valgte materialet, og begynner å printe den utvalgte modellen. Første laget tørkes ut før et nytt lag printes, slik at den skal holde seg stabil. Fremgangsmåten til en 3D-printer er på en annen side ikke den raskeste, når det gjelder å lage eller eksperimentere med ulike objekter og modeller. Men, alle gode ting kommer jo til den som venter! 

Trenger du et nytt hjertet ?

I fremtiden vil vitenskapen ha utviklet seg såpass mye, at man kan printe ut nye organer. Det er faktisk allerede i gang, og vi kan se et eksempel på dette fra NRK.no

Forskere har nå klart å 3D-printe et hjertet ved hjelp av pasientens celler og biologisk materiale. Dette er en stor steg mot fremtiden. Vi har gått fra å 3D-printe objekter slik som; utstyr til kjøkken, berømte malerier, klær, til og med bil, og nå til ekte organer som kan redde enkeltes liv. Denne prosessen går sakte men den går fortsatt fremover. Om muligens 10år, kan de som er i venteliste få et nytt 3D-print organ som kan redde livet deres. ( Den kommer kanskje ikke til å være like effektivt som et ekte organ, men den kan gi deg litt lenger tid, til du eventuellt får et ekte organ).  Om du vil se litt nærmere på hvordan en 3D-Printer funker, kan du gå inn på linken under og se hvordan den opererer. 3D Printed Organ by Philips – Ultimaker: 3D Printing Timelapse

Litt fakta 

561 mennesker var i venteliste for å få et nytt organ i Danmark i 2014. Det ble senere gjennomført 357 transplantasjoner, men likevel 204 personer som fremdeles ventet på et nytt organ. Av de som var igjen, døde 25 personer mens de var i venteliste. Kilde hentet fra: Organdonor.dk.

Fordeler og ulemper

Fordelen ved bruk av en 3D-printer er at den kommer til å spare deg masse tid. Du slipper å anskaffe deler fra forskjellige bedrifter også presentere slutteresulatet til brukerne. En 3D-printer gir deg tilgang til alle delene og sluttresultat blir omtrent det samme, hvis ikke bedre. Du kan samtidig spare på kostnader til produktet, siden du behøver ikke å gå gjennom den lange prosessen for å skaffe deler fra andre bedrifter. 


På en annen side, kan vi si oss enig i at 3D-printing er ikke den beste løsningen. Grunnet til dette er at ved bruk av 3D-print kommer mange profesjoner til å gå fortapt. Som jeg har skrevet i min tidligere blogg så kan Kunstig intelligens og i dette tilfelle 3D-Printing føre til et større arbeidsledighet i samfunnet, med tanke på at slike maskiner kan ta over ulike yrker og oppgaver i fremtiden.

konklusjon  

Har 3D-printing en positivt effekt for vår fremtid? Ved å 3D-printe organer kommer det til å være fære på ventelisten og dette er en bra ting. Men spørsmålet er hvem skal dekke alle kostnadene ? Jeg mener at det å 3D-printe et hjertet kommer til koste mye mer enn å 3D-printe en bil eller en berømt maleri. Alt i alt mener jeg at 3D-printing innenfor helse hadde vært noe som vi kan invistere i og det hadde gjort produksjonen til enkelte varer mye mer interessant. Jeg har vært veldig interessert i denne “teknologien” og skal derfor prøve å følge med på det for å se hva vi kommer til å gjøre med det i fremtiden. 

Kilder: 

Oliver Nyberg. ( 2015 ). 3D-printing av organer kan bli mulig med ny teknikk.

https://forskning.no/bioteknologi-sykdommer-helse/3d-printing-av-organer-kan-bli-mulig-med-ny-teknikk/455833

Anne Lise stranden. ( 2016 ). Slik skal 3D-printing redde liv.

https://forskning.no/medisin/slik-skal-3d-printing-redde-liv/376437

Philips – Ultimaker. ( 2015 ). 3D-printed organ by Philips: 3D-printing timelapse  

 3D Printed Organ by Philips – Ultimaker: 3D Printing Timelapse


2 svar til “Verdens første 3D-printede hjerte”

 1. Hei igjen, Diyar!

  3D-printer er en teknologi som har vekket overskrifter. Det blir spennende å se hvordan fremtiden vil bli påvirket!

  Du nærmer deg når det gjelder anbefalt lengde på innlegget, altså rundt 800 ord (+/-) – det er bra. Det er også fint at du tydeliggjør hva du skal snakke om, samt underoverskrifter. I tillegg er det veldig fint at du har en referanseliste.

  Igjen, les igjennom teksten en ekstra gang før du publiserer! Eventuelt kan en venn eller kollega lese over slik at skrivefeil blir luket ut? Fortsett å jobbe med overskrifter og innleggets innhold!

  Stå på videre!

  Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.