Digital økonomi og forretningsmodeller- Refleksjonsnotat


Da har vi nådd slutten av første del i Digital Markedsføring. I denne delen av faget har vi stort sett hatt fokus på digitalisering av tjenester, produkter og forretningsmodeller. Vi har blant annet gått gjennom hvordan digitalisering kan ta over arbeidsplassene våre i fremtiden og hvordan digitalisering har påvirket oss i å ta avgjørelser på egen hånd. 

Jeg må si at foreleseren vår har vært veldig dyktig. Arne Krokan har et stort lidenskap for dette emnet og kommer alltid med funksjonelle eksempler for å få frem budskapet på en lettere og mer interessant måte. Arne fikk meg til å se og samtidig tenke utenfor min filterboble. Jeg fikk lært meg masse nye stoff som jeg skal ta med videre. Vi har blant annet gått gjennom kunstig intelligens, 3D-Printing og digitale plattformer. Noe av dette kan du lese mer om i Mine tidligere blogginnlegg. Digital markedsføring har vært intense so far, det har vært mye å lære på kort tid, men undervisningen er lagt opp på en måte som gjorde det enklere å forstå.

Interessante temaer 

Vi har gått gjennom mange interessante temaer men de som fanget oppmerksomheten min spesielt, var filterbobler, kunstig intelligens og 3D-printing. Jeg har alltid visst at mange får opp forskjellige ting når de søker opp om det samme tingen. Men jeg visste ikke grunnen til dette og samtidig visste jeg heller ikke at det kunne påvirke våre valg. Jeg har fått en bedre forståelse av dette i etterkant. Filterbobler har sine positive og negative sider.

Eksempelvis er det ikke alle som klarer å filtrere det de blar gjennom på sosiale medier, og derfor sliter de med å skille mellom hva som er riktig og hva de skal tro på. Som tidligere nevnt i blogginnlegget, (Filterboble og ekkokammer VS vår autonomi), er SIAN gruppen et veldig godt eksempel når vi snakker om ekkokammer. Sian ikke blir eksponert for andre synspunkter i sitt eget ( noe som forøvrig er hovedproblemet med ekkokammer). I en slik gruppe har du ikke muligheten til å tenke annerledes, siden det ikke er så stor plass til andre synspunkter om temaet.

Jeg kan si meg enig i at kunstig intelligens har gjort hverdagen vår lettere og mer spennende. Mange butikker har nå fått selvbetjente kasser, da blir det ikke behov for å ansette like mange når en maskin kan ta en stor del av arbeidsmengden. Dette har fått meg til å tenke over hva vi kan forvente i fremtiden og hvor mange arbeidsplasser vil forsvinne i fremtiden. Vi ser at flere og flere roboter tar over jobbene våre, og et godt eksempel på dette kan være netthandel. Før var vi nødt til å dra til en fysisk butikk, se på alle de ulike produktene og velge den som passet oss best. I mange situasjoner fikk vi også veiledning fra de som jobber der og var til stede. Men nå har det seg slik at vi kan gjøre alt dette og mer på egenhånd via nettet. Vi lever i en verden hvor vi kan bestille, filtrere våre søk og mye annet via internett, vi kan for eksempel bestille telefoner, klær og til med bil på nettet. Når vi skal bestille oss en bil, må vi gå gjennom en prosess som inkluderer å velge modell, bilens farge, motor og masse andre utstyr. Før i tiden måtte alt dette gjøres gjennom en bilforhandler. Utviklingen kommer ikke til å stoppe uansett om vi liker det eller ikke. Derfor mener jeg at vi må begynne å se etter løsninger, slik at ikke alle kommer til å bli fraværende fra arbeidslivet i fremtiden.

Samfunnskonsekvenser – Min mening 

Det vil komme nye teknologier hele tiden og vi må derfor være oppmerksomme på dette. Ved å unngå denne utviklingen, kan vi forvente store konsekvenser som også kan komme med dette. En bedrift kan ikke holde seg til de gamle metodene for alltid. da de ikke kan være i samme marked som de “nye” konkurrentene som er mye mer utviklet. For eksempel har det seg slik at nå for tiden kan du ikke bare ha klesbutikk og ikke nettside, for da klarer du ikke å holde deg i lik linje med konkurrenten. Man er dermed mer i risiko for å gå konkurs. Selskapene må være ledende innenfor deres marked hvis de vil lykkes, og dette gjennom å følge trender og holde seg oppdatert på media. 

Internett kan være veldig avhengighetsskapende, men i teorien, har den hjulpet oss med å få en enklere hverdag. Vi kan nå lettere finne informasjon om et spesifikt tema vi lurer på, reise og skole. Vi kan nå ved hjelp av internett sjekke buss og togtider. I mine tidligere blogginnlegg har jeg skrevet om plattformtjenesten Ruter. Ruter har en app som viser deg når bussen eller toget går, og hvis du ikke rekker en i tide, får du andre ruter og forslag. Her er de problemløsende!

Det har seg slik at vi lever i en verden hvor vi kan finne informasjon og alt mulig på nettet i løpet av noen minutter. Vil du kanskje lese en spennende bok? Nå trenger du nemlig ikke å dra på biblioteket, for bøkene er også tilgjengelig digitalt. Dette inkluderer også mange pensumbøker for studenter ved ulike studier og skoler. På en side, kan dette være negativt for bokhandelen ettersom de ikke får like mange kunder som før. Likevel gir dette oss muligheten til å være mer miljøvennlig ved å redusere utryddelsen av trær og natur, men det sparer også de stakkars fattige studentene for flere utgifter.

Til slutt, vil jeg takke Arne Krokan for gode digitale forelesninger. Han har mye kunnskap og et stort lidenskap i det vi har gjennomgått, noe som også gjør faget mer interessant for oss! Opplegget hans var bra og organisert, noe som gjorde forelesningene mer lærerike.


Ett svar til “Digital økonomi og forretningsmodeller- Refleksjonsnotat”

  1. Først må jeg få lov til å takke for veldig hyggelig tilbakemelding! Som du skjønner er dette temaer som også jeg brenner for og jeg tenker at det er viktig at så mange som mulig får øynene opp for den utviklingen som skjer nå, og ikke bare lever i sin egen «boble».
    Du skriver godt og jeg håper du vil ha nytte av denne måten å arbeide og lære på videre også. Lykke til!
    Hilsen fra Arne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.